dijous, 19 de juny del 2008

Dia intens per la costa

Castillo de Unaune - Illes Ballesta - Laguna de Huacachina






A les 4.30 del matí sona el despertador. Hem quedat amb l'Alexis, el taxista, per fer ruta al sud. Tenim son, però com que vam anar a dormir a les 20.30, tot plegat es fa més suportable. La nit limenya ens ha despertat diversos cops, però hem dormit força bé a l'habitació. El taxi arriba amb retard, per un moment hem pensat que ens havia deixat penjats! Agafem els trastes i anem fent ruta sense parer fins al Castillo de Unaune (s.XVIII). Ens rep el Sandro, l'encarregat d'una cooperativa on conreen espàrrecs i moresc. Ens obre les portes del castell, que té encant però que està malmès pel pas del temps, la deixadesa i pel terratrèmol de l'agost del 2007. Ara mateix està tancat al públic i estan cercant finançament per fer realitat el projcte d'un centre d'oci i vacances. Molt ambiciós per la zona. Són pagesos amb les esperances posades en aquest indret. Ens ensenya fins i tot els plànols del projecte. Es pensa que tenim pasta i que li podrem passar algun contacte per invertir-hi... Fem un cop d'ull als calabossos, la terrassa, el pati dels esclaus...

És un dia plujós i fa de mal conduir. Les carreteres no són del tot bones, però seguim fins a Paracas. Com que les entrades ens les gestiona l'Alexis, de seguida pugem a la "lancha" juntament amb 15 persones més. Visitem les Illes Ballesta amb el cel ennuvolat, però sense pluja. Tot plegat és un com National Geographic vist de prop i en directe! El pingüins són els reis de la festa. Just al costat de les illes se sent una fortor de "guano" (excrements de les aus) increïble. El recullen cada 4 o 5 anys, ja que és molt bon adob. Es ven a 200$ el sac de 50 quilos.

Seguim en cotxe cap a Ica. Ja ha sortit el sol i ens plantem al fundo de "Las 3 Generaciones", uns terrenys on fan pisco (extret del raïm molt madur i destil·lat per arribar als 40 graus). Ens quedem a dinar amb l'Alexis al restaulant "La Olla de Juanita" (S/20). Ha estat una visita particular i molt interessant. El menjar és bo i el restaurant està net.

Anem a Ica ciutat per visitar el Museu. Hi veiem mòmies molt ben conservades, amb peces de ceràmica extraordinària i reconstruccions d'escenes funeràries. Ens fem a la idea de la rica cultura que hi havia molt abans que els inques. La cultura nasca i paracas era increïble, tan o més que els inques.

Ens arribem a Huacachina. Ja és mitja tarda. Hi trobem un oasi, tal com sona i tal com tots el dibuixem en l'imaginari. És un indret per fer-hi sandboard i passejar (o fer rally) en buggie. Tenim l'oportunitat de veure la posta de sol enmig de les dunes, que dibuixen un paisatge sinuós. Els conductors dels buggies són autèntics especialistes del terrenys. Paguem S/50 cadascú per la sortida de dues hores.

Seguim la ruta d'aquest intens dia. Ens adormim abans d'arribar a Nazca, una ciutat grisa, sense asfaltar i aparentment poc segura. Farem nit a l'Hotel Oro Viejo (S/130). Habitació neta, nova, agradable i amb tovalloles.

Ara estem prenent una Cristal. Ens mengem la pinya que vam comprar ahir i ja no soparem. Tinc un efecte estrany, potser del jet lag. Dormo a tothora... Per cert, abans d'arribar a l'hotel ens hem comprat els bitllets de Cruz del Sur per anar fins a Arequipa, on hem quedat amb el Jose. L'Alexis també ens té preparat el vol per volar demà sobre les Líneas de Nazca.